Spieren: coördinatie en stabiliteitstraining

Spieren: coördinatie en stabiliteitstraining

1931
0
DELEN

Tijdens training is het niet alleen belangrijk om aandacht aan de grotecoordinatie en stabiliteits training voor spieren spiergroepen te besteden, maar ook aan kleinere spieren. In veel gevallen hebben deze kleinere spieren een belangrijke functie. Ze zorgen bijvoorbeeld voor stabiliteit in de gewrichten. Zo zijn de spieren aan de achterkant van de schouder, die ook wel rotator cuff worden genoemd (subscapularis, supraspinatus, infraspinatus, en teres minor), belangrijke stabilisatoren van het schoudergewricht. Geregeld zie je bij sporters dat alleen de voorkant van de schouders goed getraind is. Op den duur kan dit schouderklachten tot gevolg hebben. Het is namelijk voor de stabiliteit belangrijk om alle spieren evenredig te trainen.

Stabiliteit in buik en rug
Zo zijn er ook spieren die normaal gesproken beter getraind worden, bijvoorbeeld de buik en rugspieren. Dit zijn belangrijke romp stabilisatoren. Wat mensen vaak vergeten is dat bij heel veel dagelijkse activiteiten de rug spieren en buik spieren gebruikt worden om de romp en de heupen te stabiliseren.

Stabiliteit in onderlichaam
Voor veel teamsporters is de stabiliteit in enkel, knie en het heupgewricht ontzettend belangrijk om blessures te voorkomen. De enkel en de knie vangen immers veel schokken op. Wanneer de spieren in deze gewrichten sterker zijn voorkom je nare blessures. Ook als je al een blessure gehad hebt is het belangrijk om deze in de toekomst te voorkomen doormiddel van stabiliteitsverhogende oefeningen.

 


Spieren: co�rdinatie en stabiliteitstraining door Alan Smeets"Spieren: coördinatie en stabiliteitstraining" is geschreven door Alan Smeets.

Alan smeets houdt zich bezig met intensieve trainingsbegeleiding van recreatieve sporters tot topsporters. Hierbij worden trainingsschema's gemaakt op individueel niveau met betrekking tot een wijd scala aan sporten. Kijk voor meer informatie op: www.alansmeets.nl

 


GEEN REACTIES

Comments are closed.