BMI Meter

BMI Meter

3203
0
DELEN

Berekenen van je Body Mass Index, wat is dat?
Door middel van het BMI berekenen krijg je een goed idee hoe de verhouding is tussen je gewicht en de lengte van je lichaam. Het bepaald in feite hoeveel kilogrammen je per vierkante meter lichaam hebt. Dat zegt weer iets over het risico dat het gewicht is voor je gezondheid.

BMI Historie
BMI staat voor Body Mass Index en is oorspronkelijk bedoeld om inzicht te krijgen in statistieken over grote groepen mensen. Vandaag de dag wordt het vaak gebruikt om te berekenen of je overgewicht hebt of niet, op de individuele mens.

Voor die is de BMI meter geschikt?
Het BMI berekenen is voornamelijk geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, jongeren en volwassenen tot 70 jaar. Boven het 70ste levensjaar is de meter niet betrouwbaar genoeg meer omdat er meer speelt in de gezondheid dan alleen het gewicht en de lichaamslengte. Voor ouderen is het daarom belangrijk fit te blijven door te bewegen en op gewicht proberen te blijven. BMI berekenen voor kinderen onder de 2 jaar heeft weinig zin omdat die verhoudingen compleet anders zijn dan bij mensen boven de 2 jaar. Wanneer je bijvoorbeeld van Hindoestaanse of Aziatische afkomst bent is je lichaamsbouw wezenlijk anders dan die van Europeanen. Bij lagere scores is er al een verhoogd gezondheidsrisico. Hierdoor is het BMI berekenen voor hen minder betrouwbaar.

BMI en vetpercentage
BMI berekenen zegt niets over het percentage aan lichaamsvet in je lichaam. Ieder mens heeft een andere bouw. Iemand kan daarom met een BMI uitslag van 23 er slanker of strakker uitzien dan een persoon met een BMI van 21 door het verschil in vetpercentage. De BMI meter houdt dus geen rekening met wat "mooi" is. Wanneer iemand erg gespierd is zal de BMI meter wellicht ook een uitkomst van overgewicht weergeven omdat spieren nu eenmaal veel wegen.

Andere methodes
Naast het BMI berekenen is het vetpercentage in je lichaam ook van belang voor je gezondheid. Dit is echter lastiger te meten en wordt meestal het best gedaan voor een arts of hulpverlener. Als je het zelf op wil meten is je tailleomtrek een redelijk betrouwbare bron. Neem een meetlint en meet je omtrek 2 centimeter boven je navel. Je mag hierbij uitademen. Bij mannen is een tailleomtrek van maximaal 94 centimeter gewenst, bij vrouwen maximaal 80.

Bereken jouw BMI op onze hoofdpagina!

GEEN REACTIES

Comments are closed.