Buikspieren ontleed

Buikspieren ontleed

2862
0
DELEN

De buikspieren bestaan uit verschillende spieren vooraan, in het midden en aan de zijkanten van je buik. De De buikspieren ontleedrechte buikspier (rectus abdominis) is het belangrijkste. Wanneer deze goed zichtbaar wordt krijg je de zogenaamde sixpack of wasbord.

Spieropbouw
Eigenlijk bestaat deze spier uit 2 spieren naast elkaar met tussen de 0 en 4 tussenpezen. Daarom heeft deze ook wel de naam “meerbuikige spier”. waarbij ook anatomisch gezien de mogelijkheid bestaat dat er geen wasbord aanwezig is tot een "tenpack" wasbord

De overige spieren zijn de binnenste schuine buikspier (obliquus internus abdominis), de buitenste schuine buikspier (obliquus externus abdominis) en de dwarse buikspier (transversus abdominis).

Gebruik spieren
De schuine buikspieren dienen voor de rotatie en beweging van de wervelkolom. De binnenste schuine buikspieren liggen onder de buitenste schuine buikspieren en vormen bijna een rechte hoek ten opzichte van elkaar. De buitenste schuine buikspieren lopen diagonaal.

 De dwarse buikspieren zijn in feite twee spieren die de binnenste laag van de buikwand vormen. Wanneer je je buik intrekt gebruik je de dwarse buikspieren.

Buikspieren zijn verantwoordelijk voor een goede ademhaling, het buigen en draaien van de wervelkolom, het binnenhouden van de ingewanden en de beweging van de borstkas naar de heupen.

GEEN REACTIES

Comments are closed.