Sportblessures: Tennisarm

Sportblessures: Tennisarm

2496
0
DELEN

Epicondylitis lateralis wordt in de volksmond een tennisarm genoemd. Dit is een niet-bacteriële peesontsteking De tennisarm ontleedin de arm. De ontstoken pezen zijn de laterale epicondyl van het opperarmbeen. Deze pezen zorgen ervoor dat men zijn hand, pols en vingers kan strekken en bewegen.

Er zijn vijf varianten van epicondylitis lateralis, namelijk de ontsteking van:

  • de aanhechting van de extensor carpi radialis longus
  • het botvlies bij de aanhechting van de extensor carpi radialis brevis
  • de pees van de extensor carpi radialis brevis
  • de spierbuik van de extensor carpi radialis brevis
  • het botvlies bij de aanhechting van de musculus extensor digitorum

Vaak is de oorzaak van een tennisarm lange en herhalende belasting van de handstrekkers. Dit is vaak bij tennissers het geval. Mensen die echter nooit tennissen, kunnen ook last krijgen van een tennisarm.

Als u denkt last te hebben van een tennisarm, zult u waarschijnlijk klagen over de volgende pijntjes. Pijn aan de buitenkant van de elleboog en wellicht ook in de onderarm, pols en hand. Verder hebt u last van drukpijn ter hoogte van de laterale epicondyl van het opperarmbeen. Daarnaast kunt u uw elleboog en pols niet pijnvrij strekken en mogelijk zult u ook een gezwollen onderarm hebben.

Er zijn verschillende behandelingen van een tennisarm. Zo zal een tennisarm vanzelf genezen wanneer deze niet meer belast wordt. De herstelperiode hiervan bedraagt gemiddeld negen maanden, maar in extreme gevallen kan het meer dan twee jaar duren voordat u weer pijnvrij bent.

Andere behandelingen zijn: een pak ijs op de zere plek leggen, ontstekingsremmers, fysiotherapie of osteopathie en orthopedische hulpmiddelen. Overigens is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat deze behandelingen niet altijd werken.

Een cortisone-injectie zorgt ervoor dat de pijn zo'n twee tot zes weken minder wordt, maar daarna zal men weer dezelfde klachten krijgen. Wanneer geen van de andere behandelingsmethoden werkt, kan men overgaan tot een operatieve behandeling. Dit is een release van de peesaanhechting. Hierdoor is het echter mogelijk dat de patiënt voor langere tijd niet meer de activiteiten kan ondernemen die hij eerder wel kon ondernemen.

GEEN REACTIES

Comments are closed.