Voorkom fitness blessures

Voorkom fitness blessures

1544
0
DELEN

Voorkom fitness blessuresPreventiesite Voorkomblessures.nl geeft sporters persoonsgebonden advies op internet. Sporten en bewegen hebben een groot positief effect op de gezondheid, maar gaan soms ook gepaard met blessures. In de periode 2000-2005 vonden jaarlijks gemiddeld 1,5 miljoen sportblessures plaats. Hiervan moesten er 760.000 medisch worden behandeld, waarvan 160.000 op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. In jaarlijks 1,3 miljoen gevallen was sprake van een acute blessure. De overige blessures zijn geleidelijk ontstaan. Sportblessures kosten de samenleving jaarlijks aan gezondheidszorg en arbeidsverzuim 620 miljoen euro. Ter vergelijking: voor ongevallen in de privé-sfeer is dit jaarlijks tenminste 1.700 miljoen en voor verkeersongevallen 670 miljoen euro. Met het terugdringen van het aantal sport en fitness blessures kunnen aanzienlijke kosten worden bespaard. Doelstelling van de overheid is dat in 2010 de kans op een blessure (aantal blessures per 1000 uur sportbeoefening) is gedaald met 10 procent.

Nieuwe preventiesite Voorkomblessures.nl
Amateur sporters kunnen zich meer bewust worden dat sportblessures gemakkelijk ontstaan. Maar evenzo dat ze eenvoudig zijn te voorkomen door onder meer een juiste warming-up, goede sportmaterialen, fair play en vooral door je gezond verstand te gebruiken. Sporters willen weten hoe zij fitness blessures kunnen voorkomen en liefst via een persoonsgebonden en sporttakgericht advies op maat. De nieuwe website geeft gehoor aan deze wens. Zeker voor sporters die niet op club- of verenigingsniveau maar ongeorganiseerd hun sport beoefenen en voor sporters waarvoor niet op elk gewenst moment een trainer beschikbaar is, geeft de nieuwe site op elk gewenst moment een persoonlijk advies om sportblessures te voorkomen. Wilfried de Jong, bekend van de televisieprogramma's Sportpaleis de Jong en Holland Sport, is gastheer op de site en ontvangt bezoekers aan de massagetafel. Ook is via een 3D animatie te zien wat er gebeurt in je lichaam als je één van de veel voorkomende blessures oploopt, bijvoorbeeld aan de achillespees, de knie, de enkelbanden of een tennisarm.

De site is vanaf vandaag beschikbaar voor sporters van 4 van de meest beoefende sporttakken. Dat zijn voetbal, hockey, hardlopen en tennis. Aan het eind van dit jaar kunnen ook beoefenaren van fitness en conditietraining op de site terecht voor een persoonlijk advies om blessures te voorkomen. Eind 2008 is het advies op maat beschikbaar voor beoefenaren van 13 verschillende sporttakken, die gezamenlijk borg staan voor de meeste sporters en de meeste blessures.

Samenwerkingspartners
De site Voorkomblessures.nl is ontwikkeld in opdracht van de directie Sport van het ministerie van VWS en ZonMW. Bij de ontwikkeling en het onderhouden van de site wordt door Consument en Veiligheid samengewerkt met sportkoepel NOC*NSF, de medische afdelingen van de participerende Sportbonden, de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en vertegenwoordigers van de fitnessbranche.

GEEN REACTIES

Comments are closed.