Wat is spierpijn

Wat is spierpijn

2154
0
DELEN

In feite is het simpel gezegd pijn in de spieren, ook wel myalgie genoemd. Veelal is dit het gevolg van (over) Spierpijn, wat is het?belasting van de spieren door sporten of een andere manier van belasting die je spieren niet gewend zijn.

Er zijn twee verschillende soorten spierpijn, namelijk vroege spierpijn en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn
Vroege spierpijn treedt vooral op bij een intensieve training. De drempel van deze spierpijn ligt namelijk op drie kwartier tot een uur. Hoe beter getraind je bent, hoe hoger de drempel is. Dat is de reden dat een getraind persoon langer kan sporten zonder spierpijn dan iemand die niet getraind is.

Vroege spierpijn een pijn in de spieren die je voelt tijdens het sporten zelf. Het voelt als een branderig gevoel in de spieren die worden veroorzaakt door melkzuur. Melkzuur is een natuurlijke afvalstof van het lichaam die ontstaat na het verbranden van glucose, een vorm van suiker. Wanneer het melkzuur zich op de spier vestigt raakt de spier verzuurd, wanneer de vrije zenuwuiteinden met het melkzuur ik aanraking komen voelt dit als een branderige pijn.

Verlate spierpijn
Deze spierpijn treedt pas op na 24-48 uur. Dit zijn  microscheurtjes in het bindweefsel van de spier. Dit geeft de spieren een slap gevoel en ze doen pijn.

Verlate spierpijn ontstaat door melkzuur in de spiervezel en vervolgens in het bloed door zuurstoftekort, of doordat bij het belasten van deze spier één of meerdere vezels in de spier zijn gescheurd.

In ons volgende artikel gaan we in op het voorkomen van en het herstellen na spierpijn.

GEEN REACTIES

Comments are closed.