DELEN

Een gezonde leefstijl is iets dat de laatste tijd wel heel vaak in de media komt. Iedereen doet er wel aan of wil er wel wat mee doen. Maar wat gezond voor de één is, is voor de ander juist niet gezond.

Iets algemeens over een gezonde leefstijl valt er natuurlijk wel te zeggen, maar het zal altijd persoonlijk zijn en afhankelijk van je eigen situatie. Ook is het afhankelijk van jezelf; Hoever wil je gaan in het veranderen van je leven? Ben je wel bereid om ook maar iets te veranderen? Of moet het niet te veel moeite kosten? Dit zijn belangrijke vragen bij de haalbaarheid van een gezonde leefstijl.

Haalbaar

Toch denk ik dat voor iedereen een gezonde leefstijl haalbaar kan zijn. Soms zijn er maar een paar kleine dingen nodig, om voor je gezondheid een groot verschil te kunnen maken.
In deze nieuwe serie met artikelen wil ik jullie meenemen in het nemen van soms maar kleine stappen, in het verbeteren van je leefstijl. Soms is dit lastig en van sommige dingen zul je zeggen: “Oh, dat doe ik al!”. Maar langzamerhand kun je kleine stappen nemen in de richting van een gezonder leven.

Een andere manier van denken

Er wordt tegenwoordig toch vaak in termen van dik, slank, mager, dun en flink gedacht. Bij een gezondere leefstijl horen deze termen eigenlijk niet thuis! Want als je slank of zelfs mager bent zegt dit niets over je gezondheid. Het zegt niets over je beweegpatroon en je manier van denken.

Als je aan de slag wilt met een gezondere leefstijl is het belangrijk om dit te zien als een pad, waar je steeds meer stappen op gaat zetten. De ene keer gaat dit snel, omdat deze stappen al bij je passen. De andere keer gaat dit veel langzamer, omdat je niet van nature deze stappen zelf zou nemen.

Het uiteindelijke doel is niet: “Ik ben slank, dus gezond”, maar “Ik leef gezond en daardoor krijg ik vanzelf een goed gewicht”.
Dit is meer wandelen op het pad, dan rennen, om er maar zo snel mogelijk te zijn.

Je stelt dus voor jezelf een doel, maar het tijdpad hoeft niet heel kort te zijn. Juist de manier van het langzaam leren levert meer een blijvend resultaat op!

Drie hoofdmaaltijden

Ons lichaam heeft, als we wakker zijn voortdurend behoefte aan voeding. We kunnen dat negeren, omdat we ’s morgens geen tijd willen maken voor een ontbijt, of omdat de lunch lastig uitkomt. We slaan deze dan over en laten ons lichaam maar in de steek.
Juist als we goed voor onszelf willen zorgen is de aanvoer van voedingsstoffen heel belangrijk.

Als we opstaan, gaan we bewegen en aan het werk. Daar zijn voedingsstoffen voor nodig. Heel logisch toch? En tóch zijn er heel veel mensen die daar makkelijk overheen stappen. Ze hebben ook vaak geen hongergevoel in de ochtend.

Voor deze mensen is deze stap al lastig zat. Je moet jezelf dan dwingen om toch iets te eten. Misschien kun je beginnen met een schaaltje yoghurt en wat fruit erdoor, of een cracker met wat beleg. Een eerste begin is dan gemaakt. Je zult merken dat je lichaam hier vanzelf aan wendt, maar de stap om goed voor je lichaam te zorgen, is wél aan jou!

De overige hoofdmaaltijden, de lunch en het diner zijn evengoed belangrijk, maar worden minder vaak overgeslagen.

In het artikel Een gezonde leefstijl (deel 2) gaan wij verder met nieuwe stappen die je kunnen helpen op weg naar een gezondere leefstijl.

GEEN REACTIES

Comments are closed.