Mentale Fitness

Mentale Fitness

2242
0
DELEN

Mentale FitnessLichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je doet bijvoorbeeld aan sport om lichamelijk fit te blijven. Ongetwijfeld ken je het gevoel dat je tijdens of na het sporten niet alleen fysiek, maar met name ook mentaal een enorme opkikker krijgt. Maar dat geldt ook andersom. Wanneer je mentaal fit bent, zal dat een positief effect hebben op je lichamelijke gesteldheid. Dus naast de lichamelijk training op bijvoorbeeld de tennisbaan of in de sportschool is het een prima idee om mentale fitness te gaan doen.

Een stukje mentaal onderhoud, als het ware. Net als dat je een auto periodiek onderhoudt. één van onze krachtigste wapens zijn onze gedachten. Helaas denken we niet altijd positief en zijn onze gedachten vaak beperkend voor hoe we ons voelen en gedragen. Zo zal een gedachte als 'ik kan dat niet'  over het algemeen leiden tot een onzeker gevoel en het daaruit voortvloeiende onzekere gedrag. En zo wordt de gedachte in stand gehouden. Je kan je voorstellen dat een gedachte als 'ik kan dat wel' een heel andere uitwerking zal hebben. Nu gaat het bij mentale fitness niet alleen om positief denken, er is veel meer. Ons denken slingert soms van links naar rechts en is vaak moeilijk onder controle te houden. Onze gedachten komen en gaan, zonder dat we daar zelf iets aan doen. Zelfs als we slapen, malen we maar door. En dat kost meer energie dan dat het ons oplevert. Ga maar eens na hoe vermoeiend piekeren is. De hoogste tijd dus om onze geest te temmen en weer controle te krijgen over onze gedachten.

Om grip te krijgen over onze gedachte, moeten we ons dus eerst echt bewust worden van hoe en wat we denken, voelen en doen onder bepaalde omstandigheden. De twee kernbegrippen bij mentale fitness zijn opmerkzaamheid en gelijkmoedigheid. Bijvoorbeeld, ik hoor een vervelend geluid van een brommer en je gedachten zijn 'irritant geluid'. Je zult je er dan niet prettig bij voelen en wellicht maak je een opmerking naar de persoon op de brommer (gedrag). Stel je voor dat het je zou lukken om alleen maar objectief te observeren in termen van 'ik hoor een brommer', dus zonder daar het oordeel vervelend aan te hangen. Wat zou een prettiger effect voor jezelf hebben? Wanneer dat lukt krijgen we inzicht in onszelf en daarmee de keuze om te veranderen en persoonlijk te groeien. Met het programma Mentale Fitness van Lopend Stilstaan gaan we aan de slag met onze gedachten en op zoek naar innerlijke rust. Door middel van diverse (ervaringsgerichte) oefeningen ervaar je hoe je denkt, voelt en doet onder bepaalde omstandigheden. De basis voor de oefeningen is afkomstig uit meditatie, nlp (neuro linguïstisch programmeren) en balance breathing.

Daarnaast zijn ontspanningsoefeningen en muziek een essentieel onderdeel van de fitness. De lessen worden gegeven door John van der Sluis. John is gecertificeerd NLP-coach en heeft diverse trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (o.a. meditatie, burn-out preventie, Reiki en coaching). Ter kennismaking met mentale fitness heeft Lopend Stilstaan een 5 lessen samengesteld startende vanaf 16 van 9.30 tot 11.00 uur. De kosten bedragen € 75 p.p. De groepsgrootte is maximaal 12 personen. De mentale fitness zal gegeven worden in zalencentrum De Donck. Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u mailen met of info@lopendstilstaan.nl of bellen met John van der Sluis (06-14442069).

GEEN REACTIES

Comments are closed.