DELEN

Iedereen die weleens aan de lijn doet of heeft gedaan, weet dat het waar is: afvallen is het strijd! Zelfs onze Nederlandse dieetgoeroe Sonja Bakker riep het meer dan eens: Zonder strijd geen kilo’s kwijt! Precies die strijd die je met jezelf voert is een psychologisch schouwspel waar ik me als dieetpsycholoog graag in verdiep!

“Tijdens het lijnen is je lichaam net een kleuter die zijn zin niet krijgt”

Je zegt het makkelijk: een gevecht met jezelf. Maar dat kan natuurlijk niet. Een gevecht vindt altijd plaats tussen op zijn minst 2 partijen. In het geval van lijnen zijn die partijen 2 verschillende onderdelen van jezelf. Dat klinkt misschien erg freudiaans, maar ga maar na: hoe vaak gebeurt het niet dat je, terwijl je aan de lijn doet, iets eet dat je eigenlijk niet mag van jezelf? Alsof je in tweeën gespleten bent! Juist dat schizofrene gevoel maakt dat mensen vaak denken dat lijnen een hopeloze missie voor hen is.
Welke twee delen van jezelf zijn dan met elkaar in strijd als je aan de lijn doet? Je zou het simpel kunnen stellen: het lichaam en de geest!

1. Aan de ene kant is er het lichaam dat roept om eten. Misschien omdat je het te weinig te eten gegeven hebt, of misschien gewoon omdat het minder krijgt dan dat het gewend is. Zie het als een verwende kleuter die zijn zin niet krijgt: Erg vervelend en moeilijk te negeren!

2. Aan de andere kant staat je geest. Deze bestaat uit de wil om af te vallen. De wil om in die mooie nieuwe kleren te passen en strak op het strand te verschijnen. De wil om gezond te leven en trots te zijn op jezelf. Je geest gaat de strijd aan met je lichaam en heeft daardoor een remmende werking op je drang om te eten. Je geest kan heel sterk zijn en lang de roep van het lichaam trotseren. Zo lang dat zo is doe je succesvol aan de lijn.

Het is echter vrij gemakkelijk om de remmende werking van je geest te laten verslappen: vermoeidheid, emoties, ruzie of stress kunnen allemaal zorgen dat je je rem even loslaat. En dat betekent dat je eetdrang de overhand neemt in het gevecht. Het gevolg is dat je gaat eten. Het blijkt dan ontzettend moeilijk te zijn om weer opnieuw op de rem te trappen! Je blijft als het ware hangen in de wil van je lichaam om te eten, juist omdat je deze zo lang hebt genegeerd!

Dit betekent dat als een lijnpoging misgaat, dit meestal niet komt doordat je ineens veel meer behoefte krijgt aan eten. Het gaat mis omdat je de rem die je jezelf oplegt loslaat! De oplossing naar succesvol lijnen is dan ook te onderzoeken wat bij jou redenen zijn om je rem los te laten. Daarbij kun je ook op zoek gaan naar dingen die je rem juist extra sterk maken! Een motiverende beloning, goede nachtrust en geen tot weinig alcohol zijn daarbij universele aanraders!

Verleg daarom tijdens het lijnen je focus van je lichaam naar je geest en onderzoek eens hoe jij jouw rem sterk kunt houden! Veel plezier en succes!

Lees ook snel: 
Herken en doorbreek je eet rituelen
Voel je lekker in je vel met ze boost food 
Voedingsvezels en afvallen

GEEN REACTIES

Comments are closed.