DELEN

Van minder eten en meer bewegen alleen val je niet af. Als je af wilt vallen, moet je minder of gezonder eten en bovendien meer bewegen! Honderden experts, dieetgoeroes en artsen maken ons duidelijk dat dit de weg is naar een slanker lichaam. Hier valt ook helemaal niets tegenin te brengen. Deze wet van behoud van energie ontkennen, is net zo naïef als beweren dat de aarde plat is!

Van diëten word je dikker

Toch zijn er ook heel veel aanwijzingen dat je van diëten juist dikker wordt. Hoe vaker mensen een dieet starten, des te zwaarder ze vaak worden. Dit heeft ook in Nederland geleid tot een anti- dieet beweging die zich afzet tegen de reguliere aanpak van overgewicht. De aanhangers van deze stroming beweren dat stoppen met lijnen zou kunnen leiden tot gewichtsverlies.

En hoewel de aanhangers van beide stromingen elkaar nogal eens in de haren vliegen, spreken ze allebei de waarheid! De verklaring hiervoor ligt in het onderscheid tussen het fysieke en mentale (of psychologische) aspect van het volgen van een dieet.

Eet-regels werken averechts

Fysiek gezien is het zo klaar als een klontje: van minder eten en meer bewegen val je af. Het mentale aspect is helaas niet zo rechtlijnig! Mensen die zich voornemen om minder te eten blijken namelijk onder bepaalde omstandigheden juist geneigd meer te eten dan mensen die niet lijnen! Soms kan het opleggen van bepaalde eet-regels dus juist averechts werken.

Kies voor een goed dieet

Behoor jij tot die groep mensen die al meerdere mislukte pogingen tot afvallen heeft ondernomen? Dan is het van belang om je dieet zodanig vorm te geven, dat het niet leidt tot overeten. De komende tijd zal ik regelmatig artikelen schrijven die hierbij kunnen helpen.

GEEN REACTIES

Comments are closed.