DELEN

De afgelopen jaren is Pilates razend populair geworden bij jong en oud. Omdat je van Pilates op een ontspannen manier lange, slanke spieren krijgt, is het niet verwonderlijk dat ook Hollywood Pilates heeft omarmt. Sterren als Beyonce en Paris Hilton hebben laten weten dat ze hun lichaam in vorm houden door regelmatig een uurtje aan Pilates te doen.
Pilates is de kunst van het beheerst en bewust bewegen. Er wordt gestreefd nar een optimale balans tussen kracht en flexibiliteit.

Pilates, waar komt het vandaan?

De vader van deze vorm van workout is Joseph Pilates. In de jaren 20 ontwikkelde hij zijn bewegingsprincipes, die hij toepaste in een ziekenhuis. Later opende hij zijn eerste Pilatesstudio in New York. Pilates’ trainingsmethoden waren vooral erg populair onder professionele dansers. Pilates overleed in 1967, maar veel van zijn leerlingen hadden tegen die tijd al eigen Pilatesstudio’s geopend en zijn werkwijze voortgezet.

Pilates, resultaten!

Regelmatige Pilatessessies helpen je om zowel geestelijk als lichamelijk beter in balans te raken. Pilates legt de nadruk op een correcte ademhaling en juiste uitlijning van de rug en het bekken. Tijdens de oefeningen moet je je goed concentreren op je bewegingen en ademhaling. Zo wordt je bewust van je lichaam en leer je hele vloeiende en gecontroleerde bewegingen te maken. Je zult merken dat dit erg ontspannend werkt.
Pilates helpt om lange spieren te kweken. Je zult dus geen body-buildersuiterlijk krijgen, maar wel mooi gedefinieerde armen, benen en een strakkere buik. Traditionele workouts zijn erop gericht om dikke, korte spieren te ontwikkelen. Deze spieren zijn weinig flexibel en daarom gevoelig voor blessures. Pilates daarentegen zorgt ervoor dat de spieren flexibel blijven en daardoor minder snel geblesseerd zullen raken. Ook helpt Pilates om de rug- en buikspieren te verstevigen.

Pilateslessen of thuis oefenen?

Pilates is een trainingsvorm die uitstekend thuis te doen is, op een moment dat jou uitkomt. Je kunt een DVD aanschaffen om de oefeningen te leren. Het is tevens mogelijk om interactief pilates te ervaren met pilates voor de Wii. Ook heb je een zacht matje nodig, net zoals bij yoga. Het is wel aan te raden om eerst een aantal lessen te volgen in een studio, zodat je zeker weet dat je de oefeningen goed aanleert. Ook als je last hebt van blessures of rugproblemen kan je beter onder begeleiding van een ervaren instructeur trainen.

Benieuwd naar pilates?

Onderstaande een demonstratiefilmpje voor het uitvoeren van thuisoefeningen.

Vind een pilates sportschool bij jou in de buurt

Ben je zelf geïnteresseerd in het volgen van pilates? Wij hebben een overzicht van de populairste plaatsen waar pilates gegeven wordt.

GEEN REACTIES

Comments are closed.