DELEN

Als je gaat sporten wil je voldoende energie hebben. Eet dus een
goed, stevig ontbijt, een goede middagmaaltijd en drie gezonde tussendoortjes zodat je voldoende brandstof hebt als je gaat sporten. Welke tussendoortjes kies je? En wat doe je als je eigenlijk geen trek hebt na het sporten?

Binnen twee uur

Allereerst, vul je energie binnen twee uur na het sporten aan. Dan staan al je lichaamscellen open om de voedingsstoffen binnen te laten. Je ‘bakje’ energie wordt als het ware weer opgevuld. Na die tijd wordt energie als vet opgeslagen en dat is natuurlijk zonde. Let op dat je avondmaaltijd niet teveel vet bevat, maar genoeg koolhydraten en eiwitten.

Tussendoortjes die de brandstof weer aanvullen

Een aantal lekkere tussendoortjes die verantwoord zijn en toch je brandstof weer even aanvullen staan hieronder op een rijtje.

Een paar stuks fruit met een glas melk

Fruit is een geweldige natuurlijke bron van antioxidanten en gemakkelijk te eten terwijl je bezig bent.

Een schaaltje magere fruityoghurt

Fruityoghurt bevat bijna de ideale verhouding van koolhydraten en eiwitten voor het aanvullen van de brandstof na het sporten

Fruitmix (uit de blender)

Verzin eigen smaakcombinaties, maar over algemeen geven bananen, aardbeien, peren, mango’s en ananas het beste resultaat vanwege het hoge koolhydratengehalte.

Een drinkmaaltijd

Een drinkmaaltijd, zoals Brinta Wake-Up bereid met melk of water is een gemakkelijke en geschikte mini-maaltijd in een glas. Poeders en producten ‘klaar-om-te-drinken’ bevatten over het algemeen een uitgebalanceerde mix van koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Yoghurtdrank

Ook yoghurtdranken zoals Vifit of Optimel zijn een goede keuze. Ze leveren eiwitten, calcium en koolhydraten.

Een boterham

Alle magere soorten beleg (of de goede vetten) en eiwitten samen met (bij voorkeur) volkorenbrood is een goede suggestie voor het aanvullen van je energie. Bijvoorbeeld: jam, appelstroop, 30+kaas, achterham, rosbief, fricandeau en hüttenkäse (met jam).

Een handvol gedroogd fruit en noten

Gedroogd fruit levert niet alleen koolhydraten, maar ook vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Hoewel noten vet bevatten, is het het gezonde onverzadigde soort vet.

Een bord volle granen met zuivel

Granen zoals muesli, cruesli, havermout en Brinta met melk (of yoghurt) is een gemakkelijke maaltijd na een (ochtend)training

Krentenbol

Een krentenbol met 20+ of 30+ kaas en een klein beetje boter. Ook een koolhydraat- en eiwitrijk tussendoortje. Eventueel nog een banaan erbij (voor de echte trek)

Kopje soep met een broodje

Kies voor een heldere (groente) soep met een broodje met bijvoorbeeld rosbief of 20/30+ kaas. Zo vul je je koolhydraten, eiwitten en natrium aan.

Vocht

Het is belangrijk dat je de hele dag door water of kruidenthee drinkt. Als je langer dan 45 minuten intensief sport moet je ook tijdens het trainen vocht aanvullen. Houd 750 ml water per uur aan. Dat lijkt veel maar het is wel erg belangrijk. Veel drinken kun je ook trainen. Begin met drinken voordat je dorst hebt. Een dorstsignaal ontstaat pas als je lichaam al heel wat vocht heeft verloren.

Geen trek na sporten

Het kan zijn dat je na het sporten geen eetlust (meer) hebt. Omdat je bloedstroom zich bezighoudt met je hardwerkende spieren, worden de hongersignalen van de buiksensoren zwakker. Dus de gedachte om direct na het sporten te eten, kan je wellicht tegenstaan. Je lichaam heeft echter wel koolhydraten, eiwitten en andere voedingstoffen nodig om te kunnen herstellen. Wanneer je eten na het sporten overslaat, zul je langzamer herstellen. Als je geen eetlust hebt dan lukt het vaak wel om vloeibare maaltijden naar binnen te krijgen. Het beste voedsel voor na het sporten bevat koolhydraten en eiwit.

GEEN REACTIES

Comments are closed.