DELEN

Gezond eten is duur. Je hoort het vaak zeggen door mensen die gezonder willen gaan eten. Met deze tips gaan gezond en goedkoop wel samen. Het is de bedoeling dat jij afvalt en niet dat je portemonnee dun wordt!

Eet minder vlees en vis

Vlees en vis zijn duur, maar je hebt er maar 100 gram per dag van nodig. Eet meer peulvruchten, eieren, noten, zuivel, sojamelk en wissel af met een vleesvervanger, dan hoef je helemaal geen voedingsstoffen tekort te komen.

Kies voor huismerken

Huismerken zijn tot 30% goedkoper dan merkproducten. Ze staan meestal lager in het schap in de supermarkt. Je moet er even voor zoeken, maar vergelijk de prijzen maar eens met de producten. Het verschil kan groot zijn en de smaak is vaak hetzelfde.

Koop seizoengroenten en -fruit

Seizoengroenten- en fruit zijn niet alleen goedkoper maar smaken ook veel beter. Heb je toch een groente of fruit nodig die te duur is buiten het seizoen, koop dan de diepvriesvariant. Kijk ook op een groenten- en fruitkalender om te weten wanneer het aanbod groot is en de prijzen laag zijn.

Kook energiebewust

Leg altijd een deksel op de pan, zo verbruik je tot 3 x minder energie. Kook je elektrisch? Draai 5 minuten voor het einde van de kooktijd de warmtebron uit. De kookplaten geven nog voldoende warmte. Gebruik een klein laagje water met koken, dat bespaart energie en vitamines.

Vries meer in

Een energiezuinige diepvriezer is bij aankoop een dure investering maar de aankoopprijs is snel terug verdiend.

Koop vers

Het blijft langer vers en is minder duur. Bovendien blijven er meer vitamines in zitten. Zorg voor een basisvoorraad zoals een bakje champignons, paprika, prei, ui en je hebt altijd verse groenten in huis. Gebruik je niet alles op een dag gebruik dan een recepten website om aan te geven dat je iets met bv champignons en paprika wil maken. Er zijn ook websites voor budgetkoken.

Ga naar de markt en goedkope supermarkten

De groenteafdeling van een voordelige supermarkt is al jaren de betere keuze volgens tests van de Consumentenbond. Ook groenten en fruit van de markt zijn vaak van goede kwaliteit!

Let op de houdbaarheidsdatum

Koop zo vers mogelijk, dus met een lange houdbaarheid. Zo voorkom je dat je iets moet weggooien. Koop van spullen die je vaak gebruikt de grootste verpakking. Deze is het goedkoopst.

Drink water

Met gezond eten kun je juist geld besparen. Drink minder alcohol, koop geen dure koeken en snacks meer en kook zelf in plaats van dat je kant- en klaar koopt.

Wees creatief en merk hoe leuk het is om geld te besparen terwijl je steeds gezonder wordt!

GEEN REACTIES

Comments are closed.