DELEN

Er wordt heel veel geschreven over het onderwerp koolhydraten en er zijn vele meningen. Het belangrijkst is eerst te weten wat precies koolhydraten zijn en wat het nut is van koolhydraten. In dit eerste deel van het artikel wordt er een uitleg gegeven over welke koolhydraten er zijn en wat de functie van koolhydraten is.

Wat is de functie van koolhydraten in ons lichaam?

Het verteren van koolhydraten start in de mond. Speeksel bevat enzymen die de koolhydraten afbreken in kleinere soorten koolhydraten, bijvoorbeeld zetmeel wordt afgebroken in een enkelvoudige koolhydraat. In de darm worden de enkelvoudige koolhydraten afgebroken tot fructose en glucose, de enige twee soorten koolhydraten die energie leveren. Glucose wordt vervolgens opgenomen in het bloed om uiteindelijk met behulp van insuline te worden afgegeven aan de lichaamscellen (hersenen, lever en spieren). De glucose wordt gebruikt als energiebron in de hersenen, ondersteunt het immuunsysteem en blijft in de bloedbaan om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Glucose wordt vet

Als er een te grote hoeveelheid aan glucose in het lichaam aanwezig is wordt dit uiteindelijk opgeslagen als vet in de vetcellen. Dit opgeslagen vet wordt gebruikt als een energiebron voor tijden van schaarste, als deze periode niet aanbreekt blijft dit overtollige vet in het lichaam aanwezig. Het resultaat van het eten van teveel zetmeel en suikers kan betekenen dat er meer vet wordt opgeslagen in het lichaam. Als dit over een langere periode plaatsvindt kan dit uiteindelijk resulteren dat men dik wordt.

Vezels die in koolhydraat rijke producten zitten komen in twee soorten, oplosbaar in water en onoplosbaar in water. De bacteriën in de darm breken de in water oplosbare vezels af waarbij stoffen vrijkomen die de werking van de darmen zouden normaliseren.

In het volgende artikel zal er meer informatie worden gegeven over koolhydraten. In de tussenliggende periode kunt u met deze tips aan de slag.

GEEN REACTIES

Comments are closed.