DELEN
Koken

We hebben het allemaal druk. Werken, kinderen, sporten, sociale activiteiten en dan ook nog het huis, boodschappen en koken. Ik hoor vaak dat koken op drukke dagen wordt overgeslagen door tijdgebrek en vermoeidheid.Mijn stelling is dat zelf iets maken gezonder is en dat het ook snel op tafel kan staan.

Als je zelf kookt weet je wat je erin doet. Een kant -en klaarmaaltijd, ook uit de supermarkt bevat meestal teveel zout, vet en een scala aan E-nummers. Bovendien zit er niet de benodigde 200 gram groenten is die je nodig hebt om aan voldoende vitamines en mineralen te komen.

Als je volgende keer eten bestelt dat bezorgd wordt of je gaat zelf een maaltijd ophalen, kijk dan eens hoeveel tijd en geld je kwijt bent. Vraag jezelf af of de prijs -kwaliteitsverhouding in orde is.

Toch niet zo tevreden over de smaak, de kosten en de tijd die het je kostte om de maaltijd in huis te krijgen? Grote kans! Als je gezond wilt eten of wilt afvallen is het niet zo handig om regelmatig kant -en klaar te eten. Hoe kun je dat anders doen? Hieronder volgt een lesje snelkoken.

Verse boodschappen

Zorg voor voldoende verse boodschappen zoals groenten, aardappels en fruit. Vul de diepvries met zakken groenten, wokmaaltijden en restjes zelfgemaakt eten, bv soep en ovenschotels.

Pasta- of rijstmaaltijd

Begin een snelle pasta- of rijstmaaltijd met een pan gekookt water in plaats van met koud water. Gebruik de waterkoker of quooker. Hoe kleiner de pastasoort hoe sneller gaar. Gerookte zalm, tonijn of hamblokjes mengen met geroerbakte Italiaanse groenten en kruiden. Een blikje tomatenblokjes erdoor en eventueel een klein blikje doperwtjes en je kunt eten! En dat in minder dan 25 minuutjes.

Maaltijdsoep

Een maaltijdsoep is snel gemaakt en je kunt de met de ingrediënten eindeloos variëren. Vis, hamblokjes, champignons, courgette, verse tomaat of uit blik, diepvriesgroenten en heerlijke verse kruiden, in soep is niets onmogelijk! Heerlijk vers volkoren stokbrood erbij en smullen maar.

Wraps

Wraps zijn ook heel snel te maken en ook daar kun je allerlei ingrediënten inrollen. Wat denk je van kip of kalkoen, zalmblokjes of tonijn uit blik gecombineerd met maïs, tomaat, ui en een heerlijke groene salade en rode dipsaus erbij?

Ovenschotels

Ovenschotels zijn ideaal om eerder op de dag te maken voor een spitsmoment rond de avond. Het kan zelfs de avond ervoor al.

Een snelle, gezonde recept

Een snelle, gezonde recept is de volgende: aardappelpuree maken en ondertussen wat mager gehakt met pittige kruiden bakken. Als het gaar is spitskool, witte kool, witlof of hele kleine roosjes broccoli meebakken (roerbakken). Dit mengsel onderin een ovenschaal doen en de puree gemaakt van verse aardappels met melk, nootmuskaat, peper en zout en een beetje margarine of roomboter over de laag gehakt en groente doen. Een klein beetje geraspte kaas en eventueel wat plakjes tomaat erover en een half uurtje in de oven op 180 graden. In de tijd dat de schaal in de oven staat heb je tijd voor andere dingen. In de magnetron gaat het nog sneller en dan even onder de grill voor een krokant, bruin korstje!

GEEN REACTIES

Comments are closed.