DELEN

We weten allemaal dat suiker slecht is voor onze tanden, en dat bepaalde dranken, zoals koffie en wijn, kunnen vlekken op onze parelwitte tanden (tuurlijk, keur alles af waar we van houden). Maar niet al het voedsel moet worden afgekeurd.

Bepaalde voedingsmiddelen zitten vol voordelen voor onze tanden en tandvlees. Zoals bijvoorbeeld basilicum: basilicum vermindert bacteriën (denk aan: slechte adem) in je mond. Of dat kaas: kaas voorkomt het bederven van de tanden.

Veel mensen scheiden de mond van de rest van het lichaam. Maar, de mond is toch echt verbonden met onze gezondheid. Dat betekent dat dezelfde soorten voedingsmiddelen die helpen bij het voorkomen van kanker, diabetes, obesitas en hart-en vaatziekten, ook helpen bij het voorkomen van orale gezondheidsproblemen, zoals tandbederf, tandvleesontsteking en gaatjes.

Dus wat goed is voor het lichaam als geheel, is ook goed voor je mond. Dat betekent: plantaardig voedsel zoals groenten, volle granen, peulvruchten en bonen die zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Plantaardige voedsel

De meeste plantaardige voeding hebben een gunstig effect op het gebit. Neem bijvoorbeeld selder en boerenkool. Selderij is zeer nuttig, omdat de vezels veelzijdig zijn. Het kauwen van selder helpt de tanden schoonmaken. Bijna zoals de haren van een tandenborstel. En wat betreft boerenkool, het is geladen met anti-oxidanten en anti-inflammatoire voedingsstoffen, die de gezondheid van het tandvlees bevorderen.

Calcium-rijke voedingsmiddelen

calcium- rijke voedingsmiddelen zijn ook goed voor je tanden. Laat je niet misleiden door de mythe dat melk de beste optie is. Hoewel het waar is dat voedingsmiddelen met een hoog calcium gehalte het vervallen van de tanden voorkomen, kan melk  veel natuurlijke of toegevoegde suikers bevatten. Andere goede bronnen van calcium zijn tofu, calcium-verrijkte sojamelk en boerenkool.

We schenken te weinig aandacht aan onze voeding. We beseffen soms de vele voordelen van sommige voeding, en hoeveel voordeel we eruit kunnen halen. Voordelen waarmee we onze lichaam kunnen helen van vele chronische ziektes en infecties kunnen ontlopen. We grijpen daarom soms iets te snel naar medicatie, terwijl veel van onze voedsel met die genezende krachten voor onze neus ligt.

Recepten:
Klaar om een helderder, gezondere glimlach te krijgen? Probeer deze recepten om jouw mondgezondheid te stimuleren:

Ontbijt: Boerenkool Bes Glimlach Recept  

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 8 ons gebrouwen groene thee (gewoon, gekoeld)
  • 4 ijsblokjes
  • 1/2 kop bevroren bosbessen
  • 1/2 kop bevroren aardbeien
  • 4 boerenkool bladeren
  • 1/4 kop Griekse yoghurt
  • 1 theelepel xylitol (kan gekocht worden in de meeste reformwinkels, en is online beschikbaar)

Bereidingswijze
Zet de groene thee en laat deze afkoelen. Doe deze in de blender en voeg de ijs, Griekse yoghurt en boerenkool toe. Meng dit tot er geen grote stukken van de boerenkool zichtbaar zijn. Voeg de andere ingrediënten toe en mix tot alle ingrediënten goed gemixt zijn.

Eet smakelijk!


Lunch: Knapperige Gehakte Salade Recept

Ingrediënten

  • 1 kopje bleekselderij, gehakt
  • 1/4 kop rode paprika, in stukjes
  • 1 eetlepel ui (rood, groen of wit) fijngesneden
  • 4 blaadjes verse basilicum, fijngehakt, of 1/4 theelepel gedroogde basilicum
  • 2 druppels stevia, of 1 theelepel honing, naar smaak
  • 1 theelepel frambozenazijn
  • 1 theelepel koudgeperste extra vergine olijfolie (optioneel)
  • Zeezout, een snuifje of twee naar smaak
  • Vers gemalen peper, een snuifje of twee naar smaak

Bereidingswijze
Hak de groenten en de basilicum en doe dit in een middelgrote kom. Bij gebruik van gedroogde basilicum: houd dit in een aparte kom.

Meng de azijn, stevia (of honing), zout, peper, olijfolie (optioneel), en 2 theelepels water. Voeg de gedroogde basilicum toe als u dit heeft gebruikt in plaats van verse.

Roer en giet dit over de groenten. Meng goed aan om het te bedekken.

Eet smakelijk!

Lees ook snel:
Super simpele energie boost recepten 
Herken en doorbreek je eet- rituelen 
Gezond en goedkoop gaan wél samen

 

GEEN REACTIES

Comments are closed.