DELEN

Aspartaam en andere chemische zoetstoffen zijn bijna volledig geïntegreerd in onze voeding. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een light- versie van iets, waar aspartaam inzit. Kijk maar in de schappen: optimel, frisdranken- light, kauwgom, sate-saus van Gouda’s Glorie, Crocy chips paprika zijn maar een paar van de duizenden producten waar aspartaam inzit.

Aspartaam

Veel mensen weten waarschijnlijk niet precies wat aspartaam is. Volgens Wikipedia: ‘Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 160 tot 200 maal zo zoet is als suiker, en die ook wel bekend staat als E951. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde voor het lichaam, wordt het veel gebruikt in zoete light producten als frisdranken’. Er wordt tevens aan toegevoegd dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij het gebruik van aspartaam.

Het Voedingscentrum zegt: ‘Aspartaam is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) blijft. Mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte phenylketonurie (PKU) moeten uitkijken met het gebruik van producten met aspartaam vanwege het effect op de hoeveelheid fenylalanine in het bloed.’

Ook het Voorlichtingsbureau voor de voeding stelt vast dat er een grens aan de hoeveelheid aspartaam moet worden gesteld, omdat er boven deze grens wel degelijk risico’s zijn aan het gebruik van aspartaam.

Stevia

Nu is er al sinds lange tijd een andere, natuurlijke stof die in Europa verboden was: Stevia. De meest waarschijnlijke reden dat dit in Europa nog niet was toegestaan is het feit dat de suiker-industrie dit wilde tegenhouden.

Wat is nu het voordeel van Stevia?

Stevia is een 100% natuurlijk calorie-arm, alternatief voor suiker en wordt ook wel “de nieuwe generatie suiker” genoemd. Stevia is een plantje, oorspronkelijk uit Paraguay en wordt daar al meer dan 1500 jaar gebruikt als zoetmiddel, zonder negatieve bijwerkingen. Sterker nog, er bestaan tal van onderzoeken die juist de gezondheidsbevorderende eigenschappen van stevia benadrukken.

Het kruid, stevia, bevat onder andere vitamine A en vitamine C, calcium, natrium, magnesium en zink. Dit leverde stevia al de status op van ‘voedingsmedicijn van de toekomst’. Stevia lijkt onder meer te helpen bij diabetes. Stevia stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline en verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden. Om die reden wordt stevia in Zuid-Amerika officieel gebruikt bij de behandeling van suikerziekte. Mensen met diabetes-type 2 krijgen hoge doses stevia in capsule-vorm voorgeschreven. Ook schijnt stevia de bloeddruk te verlagen.

In Japan wordt Stevia als sinds de jaren-70 gebruikt. Tegenwoordig is Stevia in Japan goed voor meer dan 40% van alle gebruikte zoetstoffen. Dat betekent dat miljoenen Japanners al meer dan 30 jaar Stevia gebruiken. De Japanners hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van Stevia op het menselijk lichaam en hebben nooit risico’s gevonden.

GEEN REACTIES

Comments are closed.