DELEN

In het vorige artikel “Koolhydraat arm eten, is dat gezond?” ben ik geëindigd met voedingsvezels. In dit artikel zal ik kort uitleggen welke vezels er bestaan en in welke voedingsmiddelen ze voorkomen. Er zal een antwoord worden gegeven op de vraag: “Wat zijn koolhydraten?”.

Wat zijn koolhydraten?

In het vorige artikel is er ingegaan op de functie van koolhydraten. Nadat de meervoudige koolhydraten zijn afgebroken in glucose en fructose, worden deze gebruikt als energiebron. Koolhydraten zijn dus een energiebron voor het lichaam, andere energiebronnen zijn vetten en eiwitten.

In vrijwel alle voedingsmiddelen komen koolhydraten voor, in een enkelvoudige of meervoudige vorm. Een stelregel over koolhydraten die je kunt gebruiken is: als een product is geproduceerd, is de vorm van de koolhydraat vrijwel altijd enkelvoudig. Deze vorm van koolhydraten wil je zoveel mogelijk voorkomen in je voedingspatroon. Voorbeelden van producten met enkelvoudige koolhydraten: o.a. frisdranken, vruchtensappen, snoep, energiedrankjes, koekjes en witbrood. Light producten hebben een suikervervanger die in het lichaam dezelfde respons afgeeft als een enkelvoudige koolhydraat. Het advies is laat ook deze producten in het schap en kies vooral natuurlijke producten zoals groenten en fruit.

Voedingsvezels

Voedingsvezels zijn plantaardige bestanddelen, die deels of niet worden afgebroken in het maag-darm kanaal. Er zijn 2 soorten voedingsvezels, oplosbare vezels en niet oplosbare vezels.

Oplosbare voedingsvezels zijn oplosbaar in water. In de darmen nemen deze voedingsvezels water op waardoor de darminhoud een stroperige consistentie krijgt. Ze worden in de dikke darm afgebroken door de darmbacteriën, de stoffen die vrijkomen bij dit proces bevorderen de darmfunctie. In de tabel staan een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen waar oplosbare voedingsvezels in voorkomen.

De niet oplosbare voedingsvezels nemen in de maag/ darm water op met als gevolg dat het volume toeneemt en het verzadigingsgevoel toeneemt.

Voedingsmiddel
Groente Broccoli, spruitjes, bleekselderij rode kool, sla, spinazie, prei, venkel, radijs
Fruit Frambozen, bosbessen, aardbeien, appel, rabarber, sinaasappel, grapefruit, mandarijn
Noten Kokos, amandelen, hazelnoot, walnoot

 

GEEN REACTIES

Comments are closed.