Vitamine A

Vitamine A

1446
0
DELEN

Vitamine A is een vet oplosbare vitamine. Een andere naam voor vitamine A is retinol. Vitamine A isVitamine A betrokken bij de weerstand en wordt ook weleens de anti infectie vitamine genoemd. Deze vitamine speelt een rol bij de groei, opbouw van de huid, tandvlees en haar en een goed gezichtsvermogen.  Zwangere vrouwen dienen op te letten met vitamine A.

Bronnen van vitamine A
Vitamine A zit van nature alleen in producten van dierlijke oorsprong; vlees, vleeswaren, zuivel, vis en ei.  Aan margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten wordt ook vitamine A toegevoegd.  In lever zit heel veel vitamine A, maar ook in paté en leverworst.

ADH Vitamine A
Volwassen mannen hebben per dan 1.000 microgram vitamine A nodig. Vrouwen hebben 800 microgram nodig. Bij zwangerschap is de aanbeveling van Vitamine A verhoogd naar 1.000 microgram. 1.000 microgram komt overeen met ongeveer drie boterhammen met leverpastei.

Teveel aan Vitamine A
De gezondheidsraad heeft een veilige bovengrens vastgesteld op 3.000 microgram vitamine A per dag. Een teveel van deze vitamine kan namelijk ziekteverschijnselen teweeg brengen. Symptomen van een teveel aan vitamine A zijn gebrek aan eetlust, hoofdpijn, duizeligheid,spierpijn, verminderd gezichtsvermogen of oogafwijkingen, haarverlies en/of roodheid en schilferen van de huid.
Tijdens de zwangerschap kan een teveel aan vitamine A de vrucht beschadigen, daarom wordt het gebruik van lever dan afgeraden.

Tekort aan vitamine A
Een tekort aan vitamine A ontstaat wanneer je voor een langere periode niet genoeg vitamine A binnen hebt gekregen. Ook bij een tekort ontstaat schilfering van de huid. Bij langdurig tekort kan nachtblindheid, huidafwijkingen of zelfs blindheid veroorzaken.

Wil je meer weten over vitamines? lees dan ook de andere artikelen!

GEEN REACTIES

Comments are closed.