DELEN

Als je niet genoeg vitamine B12 opneemt, wat inderdaad heel belangrijk is – is het goed mogelijk dat je er gewoon niet aan denkt. Een reden waarom wij er niet over na te denken is dat we geneigd zijn een haat- liefde relatie met een voedingsstof  (zoals vitamine C, beta-caroteen, lycopeen en ga zo maar door) te creëren. Maar van vitamine B12 moet je juist houden. Een andere reden waarom je er niet aan denkt kan zijn omdat… je het niet kunt.  Een tekort aan vitamine B12 kan je mogelijkheden om helder te denken beperken!

Net als alle vitamines, is vitamine B12 een organische verbinding, gemaakt van koolstof (in tegenstelling tot mineralen, die zijn anorganische), en essentiëlen voor onze normale metabolische functie en gezondheid. Net als vele vitamines speelt vitamine B12 een rol in onze metabolisme.

Een korte opsomming met de belangrijke effecten die vitamine B12 heeft op onze gezondheid:

  • Vitamine B12 is essentieel voor het aanmaken van rode bloedcellen.
  • Vitamine B12 is nodig om de normale functie van zenuwcellen te ondersteunen en voor het aanmaken van myeline (het isolerende materiaal wat om sommige van onze zenuwcellen zit en de neurale transmissie versnelt).
  • Vitamine B12 is vereist voor replicatie van DNA.
  • Vitamine B-12 is essentieel voor een optimale werking van de lever.

Elk van deze effecten van vitamine B12 is uiteraard heel belangrijk, maar let op de derde in het bijzonder. Wanneer we B12 tekort hebben, kan ons DNA niet normaal repliceren – wat betekent dat we geen nieuwe, gezonde cellen kunnen produceren. Als gevolg kan een tekort aan vitamine B12 alle gevolgen van vergrijzing nabootsen en worden we dus sneller oud.

Hoe komen we aan een vitamine B12 tekort?

Het is tot op de dag van vandaag een discussiepunt. Wetenschappers, artsen en dietisten houden vast aan één of meerdere van de onderstaande redenen:

  • Een tekort aan vitamine B12 wordt veroorzaakt door lage B12- inname.
  • Een tekort aan vitamine B12 wordt veroorzaakt door een onvermogen van het lichaam om B12 te gebruiken.
  • Een tekort aan vitamine B12 wordt veroorzaakt door een verminderde onvermogen van het lichaam om vitamine B12 aan te maken.

>> Lees hier alles over vitamines die je nodig hebt 

>> Lees hier alles over gezonde voeding in combinatie met sport <<

>> Bekijk hier alle fitness oefeningen voor thuis en op de sportschool << 

GEEN REACTIES

Comments are closed.